Przykładowy plan współpracy

Indywidualny plan żywienia w diecie redukcyjnej dla osób z nadmierną masą ciała

 

1. Etap redukcji

 

- I Konsultacja dietetyczna + analiza składu ciała, pomiary antropometryczne oraz interpretacja wyników pomiarów

 

- II Konsultacja dietetyczna wdrażająca realizację IPŻ + IPŻ (indywidualny plan żywieniowy obejmujący: zalecenia żywieniowe, produkty żywnościowe wskazane i przeciwwskazane, oraz odroczone czasowo, przykładowy jadłospis 7-dniowy z określoną kalorycznością i odpowiednią proporcją białka, tłuszczu i węglowodanów wraz z możliwością wymiany produktów, w podziale na 5 posiłków dziennie wraz z gramaturą produktów, plan zakupów oraz opis technologii przygotowania każdego posiłku)

 

- Konsultacja kontrolna + analiza składu ciała, pomiary antropometryczne oraz interpretacja wyników pomiarów (min. 4 zaplanowane konsultacje - co 2 tygodnie)

2. Etap stabilizacji wagi i adaptacji organizmu do osiągniętej masy ciała

 

- Konsultacja dietetyczna obejmująca wskazania i zalecenia dietetyczne w etapie stabilizacji wagi i adaptacji organizmu do osiągniętej masy ciała, zalecenia do „wychodzenia z diety”. Przebieg: omówienie fizjologii zmian zachodzących w organizmie na tym etapie i konieczności zaplanowania programu wychodzenia z diety. Etap fizjologicznego wychodzenia z diety polega na planowym i etapowym zwiększaniu dobowej kaloryczności z poziomu określonego w planie żywieniowym do fizjologicznego zapotrzebowania organizmu zgodnie z masą ciała osiągniętą po etapie redukcji (czyli, aby wrócić do fizjologicznego poziomu spożycia kalorii przy jednoczesnym zachowaniu osiągniętej wagi) – to jest kluczowe działanie w fizjologicznych pełnoskładnikowych profesjonalnie przygotowanych dietach redukcyjnych – raz, porządnie i na zawsze.

3. "Wychodzenie z diety"

 

- Konsultacja dietetyczna wdrażająca etap „Wychodzenie z diety” + IPWD (indywidualny plan wychodzenia z diety). Omówienie zasad działania żywieniowego, zalecenia żywieniowe, produkty żywnościowe wskazane i przeciwwskazane, stopniowe włączanie produktów wcześniej odroczonych czasowo, przykładowy jadłospis 7-dniowy z określoną kalorycznością i odpowiednią proporcją białka, tłuszczu i węglowodanów wraz z możliwością wymiany produktów, w podziale na 5 posiłków dziennie wraz z gramaturą produktów, plan zakupów oraz opis technologii przygotowania każdego posiłku)

- Konsultacja kontrolna + analiza składu ciała, pomiary antropometryczne oraz interpretacja wyników pomiarów (min. 3 zaplanowane konsultacje - co 4 tygodnie)